Monday, May 10, 2010

Baru dan lama : Masjid SungkaiMasjid Sungkai lama terletak di Pekan Lama Sungkai. Kalau dilihat daripada segi rekabentuk bangunanannya memang klasik. Satu lagi monumen sejarah bagi Pekan Sungkai yang perlu dipertahankan.

Menurut Pak Ghaffar ketua Kg. AATin menjelaskan bahawa masjid ini sudah wujud semenjak tahun 1903 lagi. Binaan yang ada pada hari telah banyak dibuat penambahan. Bahagian tengah masjid itu merupakan binaan asalnya.

Kini masjid ini tidak boleh lagi menampung jumlah jemaah yang semakin ramai. Di samping itu masjid ini sering juga ditenggelami banjir yang saban tahun melanda kawasan pekan lama sungkai.

Oleh itu sebuah masjid baru telah dibina. Kedudukannnya di tepi jalan besar menjadikannya lebih strategik. Ini memudahkan bagi orang-ramai sama ada warga sungkai dan warga luar Sungkai untuk singgah di masjid ini.

Kini masjid lama menjadi pusat tahfiz untuk anak-anak di Sungkai. Pusat tahfiz ini sentiasa memerlukan sumbangan sesiapa sahaja yang berminat bagi menampung keperluan harian pelajar-pelajarnya.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails